diumenge, 2 de desembre del 2012

El GIMH i l'Agustí Centelles

Aquesta setmana passada ha estat molt intensa...dues presentacions del nostre documental DIFERENTS, sincerament amb poc públic, però molt intenses, i sempre amb bones crítiques que ens emportem de tornada a Barcelona.
I també una nova sortida del GIMH, el Grup d'Interés Memòria Històrica del Grup Caliu, el passat dissabte 1 de desembre, ha tornat a passejar pel barri obrer i combatiu del PobleNou, cuna del moviment obrer anarquista...que conjuntament amb Ciutat vella, Poble sec i el Baix llobregat eren els nuclis forts de la lluita de la classe obrera autogestionada aquí a Catalunya...
Encara s'observen edificis on es reunien de forma clandestina, els ateneus, algunes fàbriques tapiades que havien estat col·lectivitzades durant la guerra,...i per  la rambla vam llegir les diferents plaques homenatge situades al terra,...i ens vam aturar una mica més en la de Joan García Oliver...líder conjuntament amb Durruti, Ascaso, Antonio Ortiz i Ricardo Sanz dels primers grups que sortiren en camions del Camp del Júpiter, la nit del 19 de Juliol de 1936 cap a la pl.Catalunya per lluitar contra els franquistes...

Després hem passat per Can Felipa per fer un bon café i tornar a tenir temperatura...estàvem glaçats/des, i directes cap a Can Framis, on ens esperava la nostra guia Aida, per explicar-nos i acompanyar-nos durant la visita a l'exposició de l'Agustí Centelles. (finalitzarà al febrer i serà itinerant, 3 anys de feina per etiquetar i documentar les fotografies seleccionades...)

Aquesta exposició us la recomanem, és impressionant, 110 fotografies que el propi Centelles havia escollit, la seva selecció personal, amb moments històrics de la guerra civil, des de els primers enfrontaments pels carrers de Barcelona, el front d'Aragó, Belchite,bombardejos,...i els camps de concentració a França...Són impressionants!
Hi ha fotografia de retrat de personatges de l'època, amb la seva Leika, va poder fer enfocaments i planols diferents, contrapicats per exemple, algo realment vanguardista en aquella època, ens ha quedat clar que era un visionari,i volia sobretot que el poble conegués que va passar aquells anys.
Hem sortit reflexionant...cadasqú en silenci pel que havíem vist, i hem connectat amb la sortida que vam fer ja fa 2 anys, per l'Eixample...recorrent alguns dels llocs on es van fer algunes d'aquelles fotografies, molt emocionant tot plegat.

Bé, ens acomiadem i fins la propera!!
Salut i memòria!

1 comentari:

  1. Hola, sóc l'Aida, la guia.
    Moltíssimes gràcies per l'entrada al blog. I sobretot gràcies per venir a la visita i fer-me gaudir tant de la meva feina. És un gust treballar amb gent tan disposada com vosaltres.

    ResponElimina