diumenge, 27 de maig del 2012

Visita al Refugi del Palauet de Sta Isabel

El passat 18 de Maig de 2012, després de moltes gestions amb el Dep.Interior, vam aconseguir visitar el refugi antiaeri que està just sota la seu del Departament Interior, al Passeig de St.Joan amb c/Diputació, el refugi del Palauet de Santa Isabel. 

El GIMH un cop més vam recuperar una petita part de la nostra història. Nosaltres no ens conformem amb un "ja veurem", i som insistents. 

Vam disfrutar d'una visita interessant, a un refugi on s'ha fet una gran tasca de restauració, amb panells informatius i dos aspectes molt destacables, un audiovisual projectat en una de les parets del refugi, amb imatges reals dels bombardejos patits a Barcelona per l'aviació feixista italo-franquista, i una exposició d'art, amb sabates blanques colocades en l'espai on la ciutadanía esperava pacientment asseguda a que finalitzessin els bombardejos per tornar a sortir al carrer.
El Palauet de Sta.Isabel, té un hivernacle ben curiós, i aquest edifici era l'antiga seu "d'Aigües de Barcelona", els mateixos treballadors i treballadores van construir el refugi per protegir-se.

Destaquem que les letrines están molt ben conservades, com també l'espai "infermeria/magatzem". 
Vam utilitzar el material de suport en la valoració posterior a l'activitat, repassant les instruccions que la Junta de Defensa Aèrea havia realitzat perquè la població seguís una serie de consells per evitar més risc amb cada bombardeig: no aturar-se al carrer mirant els avions, refugiar-se en cantonades, estirar-se al terra, no entrar correns al refugi,...


Vam comentar amb la persona que ens va guiar, que era una llàstima que aquest refugi només s'obrís un cop a l'any a la població, ja que està perfectament cuida't, i no presenta cap risc pels visitants, podría ser un instrument pedagògic ideal per treballar amb l'alumnat del territori els valors democràtics i la cultura de la pau a través de la història de la guerra civil. 

Us avancem que el mes de Juliol finalitzem la 4a temporada de memòria històrica, amb una activitat espatarrant, la visita de tot un dia al Front del Segre

Fins la propera!
GIMH, del Grup Caliu

2 comentaris:

  1. vui un
    plànol del refugi del palauet de santa isabel

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo hi vaig ser de nano durant la guerra. Recordo que, a mes a mes de les entrades que diuen, n'hi havia una al passeig de sant joan, just davant la reixa del jardins d'aigues de barcelona.
      Jaume Assens

      Elimina