dissabte, 19 de novembre del 2011

El GIMH del Grup Caliu realitza homenatge al Camp de la Bota

Aquest matí hem realitzat un nou exercici per recuperar la memòria col·lectiva, una activitat DIFERENT, ens hem desplaçat 19 persones de l'Associació Grup Caliu, que formen part del Grup interés de memòria històrica fins al Camp de la Bota, un indret molt a prop de la desembocadura del riu Besós, entre grans construccions modernes destaca un humil panell instal·lat pel Memorial Democràtic...
Allà hem recordat els 1.717 executats a Barcelona pel franquisme entre 1939 i 1952.
Són 1.717 casos documentats darrere els quals hi ha la història silenciada i amagada de famílies que encara tants anys després es plantegen interrogants sobre què va passar i com va passar.
El compliment de les condemnes de mort es portava a terme tan aviat com es rebia l'"enterado" del dictador, el criminal de guerra, el general Franco. Els/les republicans/es eren traslladats/des des de la presó Model de Barcelona al Camp de la Bota (situat a la platja), normalment en grups de 20 persones; allà els esperava un piquet de la Guàrdia Civil, els col·locaven davant d'un mur de pedra que hi havia a la platja (una escullera, "parapeto"), quan l'oficial donava l'ordre de disparar, aquests obeïen i els/les presos/preses eren afusellats/des sense previ avís a les famílies, que, quan anaven a la presó, s'assabentaven de la mala notícia".
"La sorra de la platja quedava impregnada de vermell de la sang d'aquells homes i dones als quals s'arrabassà la vida per defensar la legalitat constitucional de la República. Els cossos sense vida eren col·locats en caixes de plàtans i carregats en un camió tots amuntegats, com es fa amb els animals quan surten de l'escorxador; tot seguit, eren traslladats al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc de Barcelona, on se'ls enterrava amuntegats".

Durant la dictadura franquista, el camp de la bota, aquest espai va ser ocupat per la onada d’immigració que buscava un futur millor a la gran ciutat, que va construir un autèntic barri de barraques: EL Somorrostro, fins el juny de 1966 que per una visita del dictador Franco, per no causar mala imatge es van enderrocar totes les cases.

Allà hem llegit un petit text que citem a continuació: Estem aquí, nosaltres com a grup, recuperant part de la història, som conscients dels perills del feixisme i la seva violència, del franquisme i la seva repressió ordenada pel dictador assassí Francisco Franco, contra el seu poble. Camp de la Bota, abans ple de sang i ara ple de ràbia. Sonen crits de comiat davant la mort.
Volem mostrar el nostre condol a milers d’afusellats/des i a les seves famílies, aquí mateix, en el mateix indret. Mai no vau ser perdedors/es de la guerra civil, perquè sinó nosaltres no estaríem avui aquí, els vostres valors els portem al cor, que per vosaltres mai oblidem: Llibertat,Igualtat i Justícia.

Després hem realitzat una ofrena floral amb els colors de la República, i hem finalitzat amb un minut de silenci. Un dels actes més solemnes i emotius dels realitzats fins ara. Properament realitzarem la segona part d'aquest homenatge al Fossar de la Pedrera al Cementiri de Montjuïc, això serà el proper any 2012.

2 comentaris:

  1. Per mi ha estat un moment molt emotiu i respectuós. Una forta abraçada
    ruben

    ResponElimina
  2. Doncs si,va ser molt emotiu i necessari, un punt positiu més, per aquest fantàstic grup que es diu Grup de Interés de Memòria Històrica (GIMH)i Grup Caliu,

    sou increïbles
    Petons!
    Markox

    ResponElimina